Er bestaan vier soorten groene energie; zonne-energie, windenergie, biomassa en waterkrachtenergie. Om energie uit waterstroming te kunnen opwekken was tot voor kort een sterke stroming nodig waardoor dit voornamelijk gebeurde in Scandinavië. Dit was nog niet mogelijk in Nederland, maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Nederlandse rivieren als energiebron

De doorbraak in waterkrachtenergie komt van het Gelderse bedrijf Deepwater Energy. Met een lichtgewicht onderwatermolen lijken zij een oplossing gevonden te hebben voor het opwekken van energie in de gemiddeld langzaam stromende Nederlandse rivieren. Met deze watermolen kan in de IJssel en de Rijn energie opgewekt worden uit water dat stroomt met een snelheid van maar 1 tot 10 meter per seconde. Dit is een doorbraak voor het aanbieden van Nederlandse groene energie doordat nu ook waterkrachtenergie op het elektriciteitsnetwerk terecht zal komen.

Visvriendelijk

Een groot probleem rondom waterkrachtcentrales is vaak de kritiek die wordt geuit over het aantasten van de leefomgeving van de vissen. Ten eerste verstoren de watermolens de natuurlijke omgeving van de vissen, maar belangrijker is dat de meeste waterkrachtcentrales zorgen voor een grote stijging van vissterfte. De vissen blijven vastzitten in de molens en het sterfte aantal neemt toe. Bij deze watermolen kunnen vissen echter ongestoord doorzwemmen waardoor de uitvinding op twee manieren milieuvriendelijk is.

Subsidie voor milieuvriendelijke oplossingen

De kosten voor het ontwikkelen van deze technische duurzame oplossing liggen rondom de 1 miljoen euro. Om dit te kunnen realiseren krijgt het bedrijf uit Gelderland een subsidie van ruim 300.000 euro vanuit de provincie en de Europese Commissie. Met deze bijdrage kan er worden geïnvesteerd in de lichtgewicht onderwatermolen.

Doorbraak voor de Nederlandse energiesector

Deze vorm van innovatieve technologie is een stimulans voor de Nederlandse duurzame energiesector. Hiermee wordt het aanbod van groene, duurzame energie op het Nederlandse elektriciteitsnet vergroot en wordt er meer gebruik gemaakt van de duurzame mogelijkheden die op Nederlandse bodem te vinden zijn.

Lees meer op EasySwitch.nl over energie.